Burka/niqabförbud i Europa

I dagarna röstade Norge om ett burka/niqabförbud i landet på högerextrema Fremskrittspartiets initiativ. Muslimhatet i Europa håller på att gå överstyr. Och argumenten för ett burka/niqabförbud brukar ofta vara att det är kvinnoförtryckande med heltäckande kläder. Man har verkligen missuppfattat något om man ser det så. För det första så är det inga av dessa högerextrema partier (som driver frågan) som tänker på kvinnor. Dessa partier har en jämställdhetspolitik i linje med medeltiden, alternativet ingen alls. Ett förbud mot burka/niqab kommer inte stärka kvinnan utan snarare tvärtom. Om det nu skulle vara så att kvinnor i "västvärlden" tvingas bära burka/niqab när de är ute så kan ett förbud leda till att de inte får gå ut allt. Ser man det så så är burka/niqab lika med en smula frihet för kvinnorna, något de kanske inte skulle ha annars. Om kvinnan är offret kan man inte förbjuda ett klädesplagg som kvinnan har. Tänk om man skulle förbjuda alla kläder som utsatta har, prostituerade, tiggare, fattiga osv. Det skulle knappast lösa problemen.

För det andra så bär många muslimska kvinnor i "väst" burka/niqab för att stärska sin muslimska identitet. Många av dessa kvinnor bar inte hältäckande kläder i sina hemländer. Vi kan jämföra det med om vi skulle flytta till ett annat land. Då kanske vi hänger upp en svensk flagga på väggen för att visa vår svenska identitet, något som vi inte skulle göra i Sverige.

Det är läskigt hur muslimer blivit utsatt för samma hat som judarna blev utsatta för före, under och efter andra världskriget. Det är världens ramaski nu när man vill bygga en vacker moské i Göteborg. Åsikter tagna ur luften haglar i tidningar och på nätet som att det inte finns några kristna kyrkor i mellanöstern osv. Folk har åsikter om Koranen och hur hemsk den är. Många av dessa människor har nog inte läst Koranen. Det står ingenstans i Koranen att kvinnan ska bära burka/niqab eller att man ska vara terrorist och självmordsbombare (Inom islam är det faktiskt olagligt att ta sitt eget liv). Och detta är väl det som mång människor förknippar med islam; kvinnoförtryck och terrorism.

Det bor en halv miljon muslimer i Sverige. Dessutom råder det religionsfrihet i vårt land, vilket innebär att alla ska få tro på vad de vill och de har rätt att utöva sin religion sålänge det inte strider mot Sveriges lagar.

Sedan använder vi yttrandefriheten för att smutskasta och provocera muslimer. Jag tänker främst på Lars Vilks och hans muhammedporrfilmer och karikatyrer. Om det var judar som Vilks hade haft som huvudpersoner i sina såkallade "verk" så hade nog hatet mot honom varit mer utbrett bland vår befolkning. Men nu är det ju muslimer och så har man yttrandefriheten till hjälp för att öka muslimhatet ännu mer.

Läste senaste Faktum (hemlösas tidning i Göteborg) idag och de hade ett reportage om islam. I reportaget hade de exempel på en del muslim- och invandrarfakta. Här kommer några exempel:

"Ahmad Waizy fick 2008 inte genomföra en internetbetalning på Skadiabanken. Hna fick veta att det fanns en spärr i bankens system mot muslimskt klingande namn. Det finns ett EU-direktiv om at svartlista vissa muslimska namn, däribland Ahmad som bärs av cirka 4000 invånare i Sverige."

"Nyanlända invandrare i Holland måste underteckna ett intergrationskontrakt med staten. Före detta intergrationsminister Rita Verdonk föreslog också en plikt för alla invandrare att bära ett >intergrationsmärke< på kläderna."

"46 procent av den amerikanska befolkningen instämmer  i påståendet >bombningar och andra attacker som avsiktligt riktas mot civila är aldrig berättigade<. I Iran var motsvarande siffra 80 procent."

"Den demokratiska styrelseformen föredras av 98 procent av invånarna i Egypten och Bangladesh, i Storbritannien 78 procent."


Med denna fakta vill jag avsluta mitt muslimska blogginlägg med en stark önskan att inga fler länder förbjuder burka/niqab och att religionsfriheten ska upprätthållas över hela världen.
























Kvinnor som bär niqab