Tiden går

Idag fyller Edvard hela 20 år. Jag har bara varit i Stockholm en gång sedan september. Känns jättekonstigt. Har så många minnen från Stockholm, som när vi var i Skärgår'n och allt. Men ändå går tiden så himla fort. Hoppas alla har det bra.

Och idag klarade jag mitt teoriprov :). Weiiie!

Spåra IP-nummer

Vet ni att man kan spåra IP-nummer? Det innebär att det är helt onödigt att vara anonym i bloggkommentarerna :) Storebror-ser-dig-systemet är inte så dumt ändå...

Bort med demokratin

Detta inlägg kommer säkert uppröra många, men demokratin i Sverige är ju helt värdlös. Demokrati innebär att alla ska få vara med att bestämma och därmed att rasism är helt okej. I ett demokratiskt land kan man inte neka National socialistisk front att demostrera på gatorna. Man kan inte neka Sverigedemokraterna att ta plats i riksdagen.

Nej jag tycker att vi delvis ska ta bort demokratin. Vissa människor bör helt enkelt inte få vara med och bestämma, och då syftar jag på människor som har för avsikt att skada andra. Jag tycker inte att främlingsförentliga partier ska få ställa upp i valet samt ha lagliga demostrationer. Och då menar jag själklart inte högerextrimister utan även de radikala på vänstersidan med. sedan tycker jag självklart att alla är lika mycket värda. Men när det gäller att styra ett helt land tycker jag att man måste sålla lite grann bland kandidaterna.

I skolans läroplan står det att man ska visa solidariet mot svaga och utsatta, vilket alla barn ska lära sig. Jag tycker just den delen i läroplanen funkar rätt dålgit i samhället.


Earth hour

earth hour

Jag hoppas alla släckte sina lampor mellan 20.30-21,30 idag

Ta bort högskoleprovet

Idag skrev 150 000 svenskar högskoleprovet. Högskoleprovet. Detta gör man för att man ska hamna i en annan urvalsgrupp inför högskolan/universitet och på så sätt lättare komma in där man vill. Detta tycker jag är totalt värdelöst. Högskoleprovet innehåller delar som ordkunskap, matematiska och logiska problem, läsförståelse, tolkning av diagram, tabeller och kartor och engelsk läsförståelse. Detta liknar mest ett IQ-test enligt mig och jag tycker att det är fel att människor som är bra på dessa saker lättare ska komma in på en utbildning som inte alls har med matte och engelska att göra.

Jag skulle vilja jämföra högskoleprovet med de nya reglerna som vår kära moderatregering kommit på, att kurser i matte och språk ska ge extrapoäng inför högskolan. Matte och språk är ämnen som man inte kan lära sig på ett lika lätt sätt som exempel historia. Matte och språk är även de ämnen i skolan som flest människor har svårast för. Är det bara vissa människor som ska få läsa vad de vill på universitetet? Är det människor med MVG i matte, franska och spanska samt som skrivit 2,0 på högskoleprovet som ska få läsa drama- och teaterkommunikation i Oslo (där jag vill gå). Det är så fel.

Jag kommer aldrig skriva högskoleprovet. Jag är så emot hela principen. Att folk som är bäst på matte, språk och svåra ord ska få välja utbildning först. Jag är absolut inte emot utbildning i övrigt, men att vissa ämnen är mer värda än andra tycker jag är helt värdelöst. Varför finns det ingen del på högskoleprovet som heter empati eller hantverk?


högskoleprovet

Skrota högskoleprovet

Ingen personlig integritet är det gäller att hindra rattfyllerister

Miljöföretaget Rang-sells har installerat ett alkoskåp till sina chaufförer som innebär att man måste blåsa i en alkoholmätare för att kunna få ut sina nyckar. Två av företagets anställda vägrar att blåsa och har därmed fått sparken. Skyddsombuden anser att blåstestet kränker den personliga integriteten. Svenska Transportarbetarföreningen har nu underkänt uppsägningarna och tänker driva fallet till arbetardomstolen. Alkoskåpet är placerat i en öppen korridor och man tycker att det är kränkande att stå och blåsa inför arbetskollegerna. De tycker inte att andra ska behöva veta vad man gjort dagen innan. Jag förstår inte hur man kan tänka på det viset. När det gäller rattfyllerism anser jag att det inte finns några som helst regler för att stoppa det. Hela j*vla Sverige har med att göra vad en chaufför för ett transportföretag gjorde kvällen innan. Vi pratar om liv man kan rädda.  De två som fick sparken från Rang-sells tycker att man ska ha alkolås i bilarna istället, men det tror jag inte är lika effektivt som ett skåp i korridoren. Det är lättare att smyga med sin "fylla" om man sitter där ensam i sin lilla hytt och gör något mesigt blås i alkoholmätaren. Det är en slags tabu kring alkohol idag, och det är bra. Men fortfarande smyger många med det och om man har ett alkoskåp i korridoren kanske folk skulle tänka lite på vad de dricker kvällen innan. Alla ska blåsa och helst ha vittnen på att de är helt nyktra när de ska köra lastbil i tjänst. Och vill de inte blåsa ska de få sparken med en gång. That's it! Alla rattfyllerister bör stoppas och det görs bäst med vittnen.

Läs mer här:
http://www.transport.se/HOME/trp2/tidn/home.nsf/unid/4138D5F706B63657C12573B70050515A 


alkolås

När stjärnorna gått i tusen bitar är det försent

I en värld där clowner inte ler

där Bamse dör

där Peter Pan blir vuxen

där mumintroll gråter

där barn skriker

där fattiga svälter

där hemlösa fryser


där vi andra bara står

och ser på det

som inte längre är världen

där alla betyder något


Banta


banta

Feta barn, anorektiska tonåringar och vuxna som skapar alla problem

Jag tycker barnfetma-debatten är rätt intressant. Det sägs att var femte barn är överviktigt och man inte ska ge sina ungar godis eller vitt bröd. Hallå? Visst vi kanske är fetare i Sverige än i något svältdrabbat land men ta en titt på alla barn ute på stan. HUR många tjocka barn hittar man? Kanske ett eller två. Resten är normala, eller underviktiga. Och jag känner att feta barn inte är något problem för med dagens ideal kommer det gå över i tonåren med anorexia och självsvält.

Överallt i alla tidningar står det nya metoder för att gå ner i vikt och hur du blir så smal som möjligt till sommarsäsongen. Okej, visst om det handlar om 40-åriga kvinnor som känner att de vill gå ner ett par kilo. Men nu har alltså debatten gått över till barnen. Nu pratar man om hur farligt det är med tjocka barn samtidigt som man pratar om hur hemskt det är med alla tonåringar som bantar. Om man nu lär små barn att äta sallad, att inte äta godis eller annat onyttigt, äta fullkornsbröd och inte gå upp i vikt så är det väl självklart att de börjar banta i tonåren.

Har ni någon gång sett på en löpsedel tips på hur man går upp i vikt? Inte jag heller. Men i själva verket är det 6-9 % av svenskarna som lider av övervikt. När det gäller anorexia och bulimi (ej undervikt i det stora hela) finns det ingen säker statistik men det sägs att mer än 10 % av svenskarna lider av någon form av ätstörning. 4,5 % av kvinnorna i Sverige har någon gång drabbats av allvarliga ätstörningar, och om man tar me de med lättare ätstörningar blir siffrorna dubbelt så höga. Men detta borde betyda att nästan 80 % är helt normalviktiga och varken behöver gå upp eller ner i vikt.

Man skyltar med att var femte barn är överviktigt, men att ätstörningarna ökar och allt fler unga drabbas av anorexi verkar ingen bry sig om. Eller folk bryr sig, men det är ingen som vet om att det är så här eftersom man bara visar upp fetmasidan av det hela. Enligt mig är anorexia och bulimi så mycket värre än övervikt eftersom det är så socialt accepterat att vara smal. Om man är överviktig vet man alldeles säkert om det och mår ofta dåligt av det (eftersom media hela tiden påminner en om att man är tjock), men är man smal får man mest fina kommentarer om sitt utseende. Jag var med om det en period när jag hade ett BMI på 16 (normalt är 19-24) och flera tjejer i min klass sa till mig att jag var så himla fin och smal.

När jag var liten fick jag alltid höra att BARN SKA INTE BANTA. Frågan är då den när man inte längre är ett barn. För mig är det fortfarande skitkonstigt att folk i min klass sitter och äter pulver till lunch. Barn ska ju som sagt var inte banta.

Det är så sjuka ideal vi har i Sverige. Reklambilden till vänster kommer från Sexy.se. Och bilden till höger kommer från Ellos Plus Collection (kläder för "tjocka") Jag vet inte vad ni tycker, men jag kan då inte se någon större skillnad. Världen är sjuk. Låt barn vara barn, låt tonåringar vara tonåringar och sluta banta sönder dem.


smal plus
Finns endast i storlek XS-M          Finns endast i storlek 44-58




fet

Fattigbloggen

http://blogg.aftonbladet.se/30258

Har ni läst Fattigbloggen ? En reporter från Aftonbladet (som vanligtsvis tjänar 35 000 i månaden) lever denna månad  på socialbidrag för att se om man kan klara sig på det. 8281 kronor får hon som hon ska klara sig på i en månad. Det är intressant att läsa hennes blogg och de reaktioner hon får.

I Sverige idag lever 379 000 människor på socialbidrag och jag tror ingen fattar hur många de är eller hur lite pengar de får.. Fattigbloggen skriver om en socialsekriterare som tycker att bidraget är alldeles för högt. Helt ofattbart enligt mig.

Även om man inte lever på socialbidrag tycker jag att man ska ta vara på de tips hon skriver. Till exempel ta med matlåda till jobbet istället för att köpa lunch ute varje dag, man släcker i rummet när man går ut för att spara el, pengar och miljö.

Det finns människor i Sverige som tjänar alldeles för mycket pengar och det gör mig irritetad. Det är fint att läsa om kvinnan i fattigbloggen som trots att hon har så ont om pengar ändå väljer att köpa Faktum. Något som rika människor nog inte skulle gjort. Men så har det väl alltid varit. De med minst pengar bryr sig mest. De med mest pengar bryr sig inte alls.

girig

Gymnasieförslag

Ingen har väl missat Regeringens nya gymnasieförslag? Förslaget, som kommer att läggas fram i en proposition med namnet "Framtidsskolan", innebär bl.a. att alla specialutformade program försvinner, att ca 8000 lokala kurser avskaffas och att det individuella valet sänks från 300 poäng till 200 poäng.
moderaterna
Medieprogrammet kommer att försvinna och ersättas med Samhällsprogrammet med inriktning mot media. Det estetiska programmet kommer också försvinna och kommer vara en valbar inriktning på det Humanistiska programet.  Lärlingsutbildningar kommer införas. Så här såg gymnasieskolan ut när vår käre utbildningsminister Jan Björklund var ung (betygsskalan A-F är ju inte heller modern direkt)

Jag tycker det nya förslaget är uruselt. Det känns som om de vill skapa jätteteoretiska linjer (där de som "kommer att bli något" ska gå" samt lärlingsutbildningar som kommer skapa en ny arbetarklass. Medieprogrammet och Estetiska programmet, som är bra alternativ till samhällsprogramet, tas bort för att de som går där kommer varken att tillhöra arbetarklassen men inte heller den lite "finare" klassen. Det är så många som är skoltrötta när de börjar gymnasiet och därför tycker jag att det är bra att det finns alternativ till samhälls- och naturprogrammen där man ändå får hyfsat bra kompetens för högskolan. Det känns som om detta förslaget kommer öka samhällsklasserna ännu mer och skapa en ny arbetarklass lik den som fanns i mitten på 1900-talet.

Regeringen har ju även rört om i Vuxenskolan (komvux) där man, om man är född 1991 eller senare inte får läsa upp sina betyg. Det ska även bli svårare att läsa betyg som man inte har. Detta innebär att det blir svårare för de som går lärlingsutbildningarna att få högskolekompetens om de plötsligt ändrar sig och vill vidareutbilda sig. Regeringen fäller krokben för så många och det gör mig förbannad.

Kommer vi om 50 år ha en välutbildad överklass, en underklass, en arbetarklass samt en övre medelklass? Jo jag är rädd för det. Däremot kommer det vara ett låååångt steg mellan arbetarklassen och den övre medelklassen, och det har vi Moderaternas politik att skylla på. De vill få in de bästa, smartaste på de teoretiska linjerna, de som ska bli "nått". Resten vill de egentligen ska bli städhjälp hos överklassen. Men de kan de ju inte skriva i sitt partiprogram, men vem kan inte läsa mellan raderna?


Bild: Dagens Nyheter

Bra sagt

"Det är bara människor med alkoholproblem som bekymrar sig över att andra inte dricker"

Benny Haag

Påven i blåsväder

påvenJag har fått upp ögonen för den katolska kyrkan. Inte positivt då. Ingen har väl missat det uppmärksammade abortfallet i Brasilien, då en 9-årig flicka, som under flera års tid blivit våldtagen av sin styvfar, gjorde en abort då hon fick veta att hon väntade tvillingar. Den katolska kyrkan i landet bannlyste flickan och flickans mamma (eftersom de är emot abort), medan styvfadern blev förlåten.
- Guds lag står över mänsklig lag. Så när en mänsklig lag står i motsats till Guds lag, saknar den mänskliga lagen värde, sa biskopen José Cardoso Sobrinho i Brasilien.

Detta fick stor uppmärksamhet i Brasilien och många protesterade mot den katolska kyrkan i landet. Efter ett par dagar fick den katolska kyrkan i Brasilien stöd av Vatikanen så kardinal Giovanni Battista Re sa:
- Liv måste alltid försvaras, attacken mot den brasilianska kyrkan är orättvis.

Det är fruktansvärt hur stor makt Påven och Vatikanen har. Jag, William och min samhällslärare diskuterade om vem som hade mest makt i världen av Påven och Obama, och det är ingen lätt fråga med ett uppenbart svar. Påven har alltid haft så mycket att säga till om. Jag tänker bara på Upptäckternas tid med Colombus då Påven drog två streck över världen för att markera ut var Spanien fick segla och var Portugal fick det. Och på grund av honom (tack vare?) ser världen ut som den gör idag. Och katolikernas åsikter ska vi inte ens prata om.

Jag diskuterade abort en med katolik för ett tag sedan och han menade på att det är mord att göra abort eftersom fostret är i en egen kropp. Jag tyckte då att kvinnan måste få bestämma över sin egen kropp och att ingen kan tvinga henne att föda eller inte föda ett barn. Katolikerna tycker alltså att fostret inte är en del av kvinnans kropp utan att det är i en egen. Man tror ju att ett land som Sverige ska vara lite modernt och civiliserat när det gäller sådana här saker, men icke. Svenska katolska kyrkan tycker att det är fel att den 9-åriga flickan i Brasilien gjorde abort. Jag tycker det är läskigt att katolska kyrkan och protestantiska kyrkan tillhör samma religion (kristendomen) för enligt mig är det så mycket skillnad mellan dem.

Och att folk på allvar kan vara emot abort. Abort är ju en männsklig rättighet. En av kvinnans rättigheter, men hon kanske inte räknas? Eller är det okej att folk bestämmer över kvinnan? Om det hade varit män som födde barn skulle abort vara en självklarhet. Ingen skulle vilja utsätta en man för en förlossning eller en abort mot hans vilja. Men så fort det är kvinnan är det ett jävla liv. Snart blir väl kvinnorna av med sin rösträtt med. Skulle inte förvåna mig. Och så har man mage att säga att Sverige är ett jämställt land. Sure!

Nu har Påven dessutom gått ut i media och sagt att kondomer inte är rätt för att stoppa HIV och aids i Afrika. Behöver man ens kommentera? Jag undrar när världen ska protestera mot detta. Tycker vi verkligen att Påven är okej ?


Gå gärna med i min facebookgrupp om detta:
http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=72673871349

Ett annat sätt att leva

På SVT2 har nyligen en serie visats, Ett annat sätt att leva. Det handlar om sex brittiska kvinnor som åker till sex olika länder och lever i en månad med folk som lever oerhört primitivt och långt ifrån vårt tekniska och utvecklade samhälle. När jag sett dessa programmen slår det mig vilket sjukt samhälle vi svenskar lever i. I ett program när en kvinna var i en by i Namibias öken frågade hon varför ingen i byn hade några framtänder på underkäken. Då visade de sig att man slog ut dessa tänder för det ansågs som snyggt. Vi tycker att det är jättesjukt, men precis på samma sätt funkar ju våra ideal, fast vi har många fler. Vi ska noppa ögonbrynen, vi tar hål i hela kroppen, vi rakar bort allt hår på kroppen osv. Egentligen är det sjukt hur mycket ideal vi har och hur många olika kulturer vi har. Och alla kulturer utom den svenska ser vi ner på.

Jag tycker att vi svenskar är väldigt egoistiska. Vi skryter med att vi tar in flest invandrare av alla länder i hela Norden, samtidigt som vi klagar på att de är i vägen och tar våra skattepengar. Vi skryter om att vi gör så mycket för miljön samtidigt som vi skulle behöva 4 jordklot för att alla i världen skulle kunna leva med samma standard som en svensk. Kan vi inte bara erkänna att vi lever på att andra har det dåligt? Det är sanningen som alla svenskar väljer att blunda för.

Jag har börjat tänka något så oändligt efter den här serien. Jag har börjat se världen på ett helt annat sätt nu. Vi har i Sverige har det alldeles för bra för att fatta själva. Jag träffade en gammal klasskompis på bussen för ett par veckor sedan. Hon hade varit i Uganda i en månad och hon när hon pratade med rekorn i en by där hon var kom hon på dig själv när hon satt och berättade att hon varje dag åkte10 mil fram och tillbaka från skolan varje dag, hon får lunch och undervisning helt gratis. Och ändå skolkar man. Det är så svårt för oss att förstå.

Varför lever vi som vi gör? Egentligen, vad fan ska vi med en GPS till? Eller varför bryr vi oss om vem som vinner rättegången mot Pirate Bay? Det är så sjukt vad Sverige väljer att satsa pengar på? Vi går ut och skryter om att vi ger så otroligt mycket bistånd och att hemlösa i vårt land har det väldigt bra jämfört med i USA. Sedan så har folk samtidigt mage att klaga på att vi betalar hög skatt. Och de som klagar mest är de som tjänar mest. Jag skäms över att leva i samma land som sådana människor. Människor som inte får nog av pengar och girighet. Och nu har vi en härlig moderatregering, vilka de första de gjorde när de vann valet var att ta bprt förmägenhetsskatten. Jo för de som betalade den har ju så ont om pengar menar jag.

Världen är sjuk, Sverige är sjukt. Det är tur att de finns några på vår lilla jord som tänker som jag.


sdf
 Bild från SVT