Självbo

I Göteborgsposten idag var det en artikel om en kvinna som levde själv, dvs utan någon man, såkallad självbo. Singel hade kanske andra valt att kalla det men inte den här kvinnan. Hon ville leva själv och var inte på jakt efter någon "andra hälft".

Vårt samhälle går ut på att hitta någon att gifta oss med och skaffa barn. Det är nästan som en männsklig rättighet som alla ska ta del av. Det är så konstigt. Att gå på till exempel bio själv idag tycker folk är jättekonstigt. Då stämplas man som om man inte har några kompisar. Men ibland behöver man lite egentid.  Jag har många gånger gått på bio eller teater helt själv, för att inte tala om shoppa. Jag avskyr att shoppa med någon annan. Är man själv kan man göra vad man vill, det får ta den tid det tar och man behöver inte anpassa sig efter någon annan.

Det är dags att ändra på de sociala normerna i Sverige. Om man är singel förväntas man vara heldesperat och leta som bara den efter något värt att leva för (läs: make/maka). Det är ju helt absurt. Låt folk göra som de vill. Och jag tror att fler människor idag skulle behöva ha lite tid med sig själv. Att det ens finns ett ord som helet sällskapssjuk är fel.

Gå på bio med dig själv eller något annat. Kom ihåg att det är ändå du som är viktigast här i världen. 

Systembolaget följer trenden

xc

ESC

Jag hejade på England i ESC


http://www.youtube.com/watch?v=eADt1lFpmCA

Partiledardebatt

Jag har suttit och myst framfär partiledardebatten på SVT2. Suttit och skrattat över Jan Björklunds oerhört intelligenta (not) argument. Skoldebatten var mest intressant. Regeringen har ju lagt upp ett förslag om at göra om gymnasieskolan så att yrkesutbildningarna inte ska få någon högskolekompetens (alltså inte läsa några teoretiska ämnen).
- En tredjedel av Sveriges gymnasieungdomar går inte ut gymnasiet, säger Jan Björklund (fp)
- Vad är det för fel på kunskap? undrar Lars Olay (v)

"Alla kan inte bli akademiker" menar Björklund, och självklart kan inte alla det. Men att begränsa möjligheterna att läsa på högskola är katastrofalt. Det blir svårare att komma in på universitetet, man skär ner på komvux och tempot på gymnasiet blir högre. Hur f*n ska vem som helst kunna få en högskoleutbildning? Sedan handlar det inte enbart om att vara behörig till högskolan. En ungdom som går bygg ska inte bara bli byggnadsarbetare, utan han/hon ska också bli samhällsmedborgare (som Lars Olay uttrycker det). Man ska kunna gå och rösta och vara insatt i samhället oavsätt om man är arbetare eller akademiker. Vi kan inte skapa någon oallmänbildad arbetarklass utan verklighetsuppfattning. Alliansens politik går ut på att öka klyftorna mellan rik och fattig och det hoppas jag folk ser. En allmänbildning måste finnas i samhället bland alla samhällsklasser och inte bara för Örgryte och Danderyds kids.

En sak till bara. Mona Sahlin är underskattad.


Dagens partiledarcitat:
Jan Björklund (fp): Vi håller på att bygga ut komvux


vvb

17 mai

Gratulerer med dagen Norge!



bv

uhioh

k

Studentbal

cvb


vb

jghj
Foto: Peter Lind
v
Foto: Peter Lind
b
Foto: Peter Lind
cbv

Man ska vara snäll mot alla (för hundronde gången)

Det är nog få människor som inte vet vart jag står politiskt. Jag brukar säga att jag ogillar Regeringen och att Jan Björnlund är dum i huvudet. Men det är ju egentligen inte personerna det är fel på. Det är deras åsikter.

Jag brukar försöka att inte prata illa om folk jag inte känner (och inte folk jag känner heller) och jag blir så irriterad när man dömer ut personer. En av Sveriges mest hatade personer måste väl vara Isabella "Blondinbella" Löwengrip, en 18-årig modebloggare från Stockholm. Hon har cirka 700 000 unika läsare i veckan på sin blogg, och de flesta lämnar oerhört elaka kommentarer. De säger att hon dricker mycket akohol (hon dricker typ ingenting alls), de säger att hon är ful och dum i huvudet och har dåliga åsikter och så vidare. Jag fattar inte hur man kan tycka så illa om en person man inte känner. Blondinbella får skit för vad hon än skriver. Hon har gjort ett projektarbete om anorexia/bulimi och snackar om självkänsla för tjejer, vilket är en jättebra saker. Men bara för hon gör det så är det helt plötsligt inga bra saker. Blondinbella är jättemoderat och tycker jättekonstiga åsikter, men ofta jag skulel hata henne för det. Jag vet ju knappt vem hon är. Jag förstår inte varför man stör sig på henne. Hon pratar ju inte skit om någon. Det enda hon gör är att skriva en blogg, är framgångsrik och otroligt duktig för att bara vara 18 år. Om hon varit en kille hde hon nog inte varit lika hatad kan jag tänka mig

Blondinbella är inte den enda Sverige hatar. Det finsn massor med människor som man hatar, inte bara kändisar. Man hör av någon att den där tjejen är dum i huvudet. Och vips så är hon det, utan att man vet vem hon egentligen är.

Snälla, lägg inte ner så mycket enegri på att tycka illa om folk. Det drabbar ju bara er själva.  Lägg ner den energin på att tycka om människor och säga snälla saker om dom. Och kom ihåg: FÖRVÄXLA INTE DIG SJÄLV MED ANDRA!!!
Bara för att du tycker att det verkas astråkigt att leva på ett visst sätt behöver inte alla tycka det.


hh
Bamse är snäll mot alla





Man ska vara snäll mot alla. Här kommer en krönika som jag skrev på några temaveckor i 1an på gymnasiet:


TJEJSNACK ELLER SKITSNACK?


"Män är djur" var nog de mest uppmärksammade orden under 2005 när ROKS* ordförande Ireen von Wachenfeldt gick ut i media och uttalade sig. Jag håller inte med henne. Jag tycker att det är kvinnorna som är djur.


Ibland funderar jag på vad det är för fel på tjejer. Allt snack om att tjejer är så omtänksamma och snällare än killar. Tjejer gråter, tjejer tröstar och det känns jättebra. Men hur bra känns det när man får veta dagen efter att hon som tröstade har sagt till någon annan att man är jobbig, ful och konstig? Då känns det kanske inte lika bra.


Men vad är egentligen bäst? Att bli tröstad av en människa som visar sig vara falsk eller inte bli tröstad alls. Om man nu känner att man verkligen inte gillar personen (för visst finns det folk man absolut inte går ihop med) så lägg inte ner tid på att trösta henne/honom. Lägg det ansvaret på någon annan så gör du både den ledsna personen och dig själv en tjänst.


Det krävs så lite för att skitsnack ska uppstå. Snacket finns där hela tiden. När man sitter i uppehållsrummet och pratar om innebandyträningar och fredagens fester kanske Amanda i parallellklassen går förbi. Så vräker någon ur sig: "Jag förstår inte hur hon kan ha sina byxor så högt upp." De andra småskrattar och håller med. Sedan återgår samtalet till innebandyn. Och ingen har på känn att de just precis sårat en människa.


Men varför snackar man skit? För en del är det nog en trygghet. Man känner sig kanske omtyckt och att man tillhör någon. Eller så kanske man snackar för att man helt enkelt inte har något annat att prata om? Risken är väl att den du snackar skit med pratar bakom din rygg också.

Även media är skyldiga till allt skitsnack. Många tv-program, speciellt dokusåpor, går ju inte ut på något annat än att snacka skit. Sedan kommer kvälls- tidningarna och gör skitsnacket större än vad det egentligen är. Klart barnen lär sig tidigt.


Nu finns det såklart även killar som snackar mängder med skit, men det skiljer sig fortfarande från tjejers snack. När tjejer pratar så kallat "tjejsnack" pratar de ofta om människor. Folk från tv, i tidningar, folk i klassen, folk på stan och så vidare. Då kan det så lätt slinka ur en elak kommentar om någon.


Killar däremot pratar mer om bilar, båtar, datorer, spel, prylar i stort sett. Därför uppstår inte skitsnack lika lätt.

Jag tror att anledningen till att tjejer har ett underläge i samhället är för vi snackar skit om varandra. Jag säger inte att killar har det bättre, jag säger att om vi tjejer hade samarbetat hade världen nog varit mera jämlik.




* Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige


Konstfack

Imorgon har jag prov i bokföring. Jag fattar ingenting.





Ingen har väl missat konstfackstudenten Anna Odell som nu står åtalad för sitt "konstverk" då hon iscensweryatte en psykos och utnyttjade psykvården. Scenariot hände Anna på riktigt när hon var ung och hon gjorde konstverket för att öppna upp den sluta psykvården som ingen vet någonting om. Odell har fått mycket kritik, ja hela konst-Sverige har fått kritik. På facebook härjar en facebookgrupp som kallar sig "inga mer skattepengar åt konstfack". Folk som aldrig varit på ett konstmuseum i hela sina liv verkar i media bestämma om vad som är konst och inte. Det tycker jag är konstigt. Självklart kan man ha delade åsikter om Odells psykos men att komma och säga att det inte är konst kan ingen göra. Konst är allt och inget. Det finns INGEN (och speciellt inte folk som hatar kultur) som ska komma och säga vad som är konst och inte. Ska konsten inte få några skattepengar mer för att en elev bröt mot lagen? Det är så sjukt. Kulturen är lika viktigt (om inte viktigare) än finanskriser och chefspositioner.

Kultur är livet och skattepengarna ska regna över den. Kultur är verkligen inte prioriterat i samhället. Vad tjänar en kulturarbetare idag? Typ ingenting. Nej det måste bli ändring på det.


Jag måste avsluta med en bild av den före detta konstfackstudenten Victor Marx som byggde ett hus för hemlösa som han satte ut i Stockholm.



jy

EU-val

Den 7:e juni är det EU-val och självklart ska jag rösta. Egentligen tycer jag inte att vi sa vara med i EU på grund av att man lättare får ta varor över gränserna, och även att vissa länder måste gå bakåt i uvecklingen för att alla sa vara lika. Detta har gjort att jag varit emot EU, fram tills nu. Nu finns det vissa partier som tycker att det ska bli ändring på det, att arje land ska ha vissa egna lagar. Så nu sa jag enagagera mig. 

Min röst kommer falla på Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet eller Centern. Har inte bestämt mig ännu. Feministiskt Initiativ har mycket bra förslag om jämställdhet, bland annat fri abort inom hela EU. Fattar inte att det inte är lagligt. Eller folk som vill sänka aborttiden till 12 veckor och kommer med argument om att ett barn kan klara sig i 23:e veckan när man får göra abort i 21:a. Inget agrument som håller skulle jag säga. Sedan har Feministiskt Initiativ mycket bra jämställhetskrav, vilket är den viktigaste frågan inom EU.

Miljöpartiet satsar järnet på miljön och invandrarpolitik. Bra frågor som är värda att tas upp. Centern är ett borgligt parti tyvärr och ingenting jag hade röstat på i riksdagsvalet. I vissa frågor är de till och mer mer konservativa än moderaterna. Inget bra. Men i Eu-valet har de lagt rätt bra fokus på alkoholpolitiken, vilken är ganska bra. De vill dock sänka skatten på öl och vin, för att folk hellre ska dricka det än smuggelsprit. Ingen bra idé. Sedan vet jag inte hur bra deras alkoholpolitik kommer fungera i Europa. Jag tror inte man ska satsa på en bra alkoholpolitik i EU för Sverige har inget inflytande överhuvudtaget i princip och övriga Eurpoa (som öststaterna) har en helt annan syn på alkohol än vad vi har i Sverige. Sedan låter Centerns alkoholpolitik rätt klychig, så jag är osäker. Miljöpartiet har nämligen en liknande alkoholpolitik öven fast den inte är så prioriterad. Men det behövs kanske inte?

FI, Miljöpartiet eller Centern får det bli. Just nu känns det som om det lutar mer åt FI eller Miljöpartiet. Även fast inte Eu-valet harn ågot med riksdagsvalet tar det emot som f-n att rösta på ett borgligt parti. Jaja. En månad kvar.

Vad ska ni rösta på?



fghghkkij

Dagens ilandsproblem

Dagens ilandsproblem:

NTI-skolans café öppnar efter sommaren (fast det är faktiskt ett väldigt stort problem)