Ge kunskap inte betyg

Jag kör på miljöpartiets slogan. Ge kunskap, inte betyg. Betyg är nog det sämsta som svensk skola någonsin har gjort. Betyg är bara bokstäver som eleverna kan gå och säga till varandra och jämföra sig. Och när + och - kommer till på bokstäverna blir det helt plötsligt fler "betygssteg" för att det var ju jätteorättvist att Mia fick 22 poäng på provet och VG när Erika fick 37 poäng och också VG.

Nu förtiden verkar betygen bara vara en peppning för att eleverna inte ska hoppa av skolan och det är helt fel pedagogik att använda. Betygen mäter inte kunskap, det mäter ingenting. Och så  kommer skitregeringen och inför betyg från sexan så man har chans att "jobba upp sig". Menar de då att om man börjar tillräckligt tidigt får man MVG fortare och då kan man allt så då behöver man inte plugga mer för MVG är ju det mesta man kan få. Eller?

Nivåklasser gör det inte bättre. Att MVG-barnen ska gå i en klass och G-barnen i en annan. hur vill man införa något sånt. Det finns ju faktiskt undersökningar som visar att ALLA presterar sämre i sådana klasser. (Moderaternas baktanke är kanske att det ska gå åt helvete för allihopa men att de rika snorungarna får jobb på sina farsors företag där de sedan kan jobba upp sig till VD när papporna går i pension så får resten "skylla sig själva" och ta jobb som barnflickor och städerskor hos dem, men när Reinfeldt kör igång med sin polska arbetskraftsinvandring blir alla arbetslösa och hamnar på gatan eftersom a-kassan inte räcker till, och eftersom regeringen vill ta bort alla uteliggare och hemlösa från gatorna måste alla gå och dö eller så blir de kriminella och gör inbrott i alla de rikas villor men om vi kör de senare alternativet kommer polisen och skjuter en. Yeah vilket samhälle vi kommer få, eller ja, de som är rika nog att leva kvar.) Tro mig, jag vet vad jag pratar om.

När alla sedan jobbat röven av sig i fyra år och äntligen ska söka till gymnasiet med sina femonenala betyg så undrar jag varför de som är bäst i matte, kemi, engelska och historia kommer bli bäst frisörer? För på Frisörskolan i Göteborg kommer bara de med bra betyg in. Om livet går ut på det så kommer vi få folk på helt fel arbetsplatser. Jag vet en som hade jättehöga betyg och som gick fordon på gymnasiet och alla blev jätteförvåndade (och nästan förbannade) över att han gick på en linje som var så lätt att komma in på. Men han VILLE bli bilmekaniker. Folk låter ju som om vi levde på medeltiden där klassskillnaderna var så stora, så stora. han har lika rätt till att bli bilmekaniker som de som kommit lite snett i livet har att bli civilingengörer.

Precis som om de med högt betyg ska ha högst lön. Det är fel! Betygen ska inte påverka ens framtid. Eller man kanske inte kan bli matematiker om man inte är bra i matte (men min mamma blev faktiskt träslöjdslärare och träslöjd var ett av hennes sämsta ämnen). Kanske ska man till och med sätta de som är dåliga på matte på chalmers så det lär sig lite mer (om de vill d.v.s.). Det är precis som när man toppar ett innebandylag och bara de bästa får spela. De som bara får sitta på bänken blir inte dikrekt bättre av att sitta där.

Och vems fel är det att samhället ser ut såhär? Jo det alla alla FRISKOLOR i landet. De små friskolorna som bara tar in ett visst antal klasser (och då de personerna med bäst betyg). På en stor skola kan man oftast bara sätta in en extra klass ifall det är många sökande något år. Men det är inte moderaterna intresserade av. De är intresserade av att få ett nytt klasssamhälle där man delar in de rika och de mindre rika och de fattiga. Men jag kommer stå mittimellan och bara totaldissa allt som moderaterna gör.

Alla människor är lika mycket värda men jag har inte bekämpat facismen inom mig ännu. Och blir samhället värre än såhär så lär det dröja ett tag...

Kommentarer
Postat av: Alex

Friskolor är det bästa som hänt svensk utbildning! Jag gick fem av mina grundskoleår i friskola och det var så mycket bättre än de kommunala skolorna. Jag blev inte intagen på betyg men skolan jobbade för att jag skulle få det - mycket stöd från lärare, tydliga betygskriterier och mycket eget ansvar, något jag haft jättemycket nytta av senare i livet. Jag tycer att jag fick en bättre utbildning än mina kompisar som gick på kommunal skola. Kan skriva hur mycket som helst om friskolor, men jag tycker att det är hur bra som helst. När de kommunala skolorna brister ska man ha möjlighet att ta ansvar för sin egen utbildning och göra något bättre av den.

Postat av: Mimmi

En friskola har oftast mer pengar, därmed också bättre resurser att skapa en bättre arbetsmiljö. En kommunal skola är helt beroende av staten.. Eftersom moderaterna skär ner på bidrag till skolorna får de det mycket sämre, men kolla bara på hur vi har det på NTI, med asflashiga klassrum osv.. ;D

2007-05-24 @ 15:38:27
URL: http://mimmipimmi.blogspot.com
Postat av: Linn

Alex:
Jag går på en friskola och det suger. Vill hellre gå på en kommunalskola. På en friskola får ju inte alla gå och det är inte rättvist. Alla ska ha rätt till en bra utbildning. SPECIELLT dom som misslyckats i skolan. En som redan har asbra betyg kommer ju klara sig på en sämre utbildning med!
Mimmi: Jaa, och hur bra får vi det nästa år när vi kommer ha 5 klassrum och 9 klasser. Not so good va?

2007-05-24 @ 15:53:07
URL: http://regnspeglar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback