Spriten dödar både snabbt och långsamt


 

image76



En sen kväll ungefär två år sedan var min mamma ute och körde. Hon hade ungefär fyra kilometer hem när det dök upp en mötande bil på hennes körbana. Mamma svängde undan i sista stund men hela bakre delen på bilen blev totalkvaddad. Den andre föraren körde vidare och försvann.

Människor förändras när de får alkohol i blodet. De gör saker som de aldrig skulle göra annars, men man kan ändå inte skylla på alkoholen. Man kan inte skylla på att jag gjorde så där bara för att jag var så himla full. Det spelar ingen roll. Gud skiter i om du var full eller inte. Gjort är gjort och du kan aldrig få det ogjort.


Många personer idag tycker att vi borde slopa Systembolagets monopol för att folk måste ta sitt eget ansvar och att de som missbrukar alkohol ska få hjälp. Ja, tänk om livet vore så enkelt.


Varje dag kör 16 000 alkoholpåverkade förare bil på våra vägar, plus mörkertalet. Vågar vi ens gissa hur många det är tillsammans? Ett stort antal av alla rattfyllerister är inte missbrukare utan bara sådana som satt sig i fel bil, vid fel tillfälle utan att tänka sig för. Vi hinner inte vänta på att folk ska ta sitt eget ansvar. Man måste inse att det är spriten och inte människorna som är problemet. Det är spriten som dödar och som skapar rattfyllerister. Det finns folk som inte kan ta eget ansvar för sitt drickande. Vad ska vi göra åt det? Ska vi stå och se folk köpa mer sprit och se dödssiffrorna stiga varje år?


Om man avskaffar Systembolagets monopol kommer det att innebära att det blir billigare och lättare att få tag på alkohol som i sin tur leder till ökad konsumtion och drickande. Man måste börja se allvarligare på detta än vad man gör idag. 74 % av alla unga som dör i trafiken har alkohol i blodet. Att få in alkolås i bilen kostar 2000 kronor och många installerar det när de köper nya bilar men tror jag att oftast är det så att de som installerar alkolås är de som behöver det minst.


Brottsförebyggande rådet (Brå) har studerat antalet anmälda rattfylleribrott under de åtta första månaderna i år. 12 296 rattfyllerister anmäldes under perioden och det är en ökning med 11 % mot samma period i fjol. Detta beror på landet högkonjunktur som vi befinner oss i nu då bilarna på vägarna har ökat och därmed också risken för rattfylleri.


Min mamma klarade sig den där kvällen för två år sedan. Hon fick inga skador. Men tre personer dör och 20 stycken skadas allvarligt varje vecka på grund av rattfylla. Om man räknar med alla som varje dag utsätts för rattfyllerister på vägarna blir det mycket mer än vad all statistik visar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback