BENSINPRISET ÄR PÅ TOK FÖR HÖGT!!!

Läste om den höjda bensinskatten på Oskars blogg (http://oskarologi.blogspot.com/) och kände att jag var tvungen att spinna vidare på det. Jag och Annica Pannica har pratat om detta och trots att hon nästan är moderat tycker vi samma :P haha.

Bensinpriset är nu uppe i 14.09 kronor liten och det är jättemycket. Och visst bensin är inte bra för miljön och borde ersättas med något annat. Men att höja priset är ingen bra idé. De som drabbas är de på glesbygden. De som har en mil till mataffären, de som har en mil til bussen (som går 4 gånger om dagen). De som inte har några cykelbanor. Västtrafik sänkte sitt pris på månadskortet i Göteborg för att fler skulle börja åke kollektivt. men för att ha råd med den prissänkningen höjde de alla övriga månadskort med flera hundra kronor. Mitt busskort blev höjt med 150/månaden till exempel. Folk på glesbygden har i genomsnitt lägre månadslön än folk i stan. Är det då rättvist att höja dessa människors kostnader på alla tänkbara sätt? Trängselskatt i Göteborg drabbar knappast de som bor mitt inne i stan, Nej, de drabbar folk som åker utifrån stan och in i city. Varför ska allt drabba de som inte har pengar? När man införde trängselskatt i Stockholm blev det betydligt mindre bilar i city. Men det åkte fortfarande folk där. Vilka var det som åkte där? Jo det var välbetalda kvinnor och män som fick sina resor betalda av sina företag och de tyckte de var hur skönt som helst att åka till jobbet utan att behöva sitta i bilkö. Medan de med lite lägre inkomst fick ta en jäkla omväg.

Annica bor i lite utanför Lilla Edet till exempel. När hennes mamma skulle köpa ny bil funderade hon på en miljöbil, men nej då. Det blev det inte. För det går inte tanka en miljöbil vartsomhelst på landsbygden. Då är man tvungen att åka in till något mer civiliserad ställe.

HUR har folk tänkt sig att vi på landsbygden ska ta sig överallt? Vill man att vi ska ha miljöbil kan det ju vara bra att kunna tanka miljöbränsle på våra mackar. ELLER? Det kanske vore bra att SÄNKA våra kollektivpriser istället för att höja dem? Sätta in fler bussar och fler busshållsplatser kanske? Eller det kanske vore bättre att sänka bensinpriset.

Tänk på de som bor i Norrland. De avstånden som finns där. Plus att månadslönerna i Norrland är betydligt lägre än i södra Sverige.

Miljön är väldigt viktig. Faktiskt det viktigaste i världen. Nu är dock inte så många människor extremt miljömedvetna av sig själva. Och de ska de inte behöva vara. Man ska inte som enskild individ rädda världen. Det finns SÅ många sätt att rädda världen på. Och istället för att TA BORT alternativ kan man väl skaffa fler att välja mellan. VALFRIHET är ordet som moderaterna gillar och som passar väl in här. För för de på glesbygden finns det ju inget sätt att ta sig fram på längre. Folk är inte dumma i huvudet. Människor i Göteborg city tar inte bilen även om bensinpriset ligger på 9 kronor. Tar man bilen från Hisingen till Chalmers en måndagmorgon så är man jävligt dum i huvudet. Stanna var femte meter för alla gångtrafikanter, stanna varannan sekund för alla galna cyklister. Spårvagnar osv. Nej det gör man inte. Däremot... När jag åker buss in till skolan på morgonen så är det väldiga bilköer för att komma in till Göteborg. Folk som bor utanför stan, folk som man sabbat alla möjligheter för. Och nu sabbar man snart även den sista (bilen). Detta är inte rättvist.

Och centerpartiet? Bondepartiet som värnade om glesbygden. Vart tog de vägen?
"Om man vill nå högre än 8 % måste man satsa på väljarna i stan" //Maud Olofsson, partiledare Centerpartiet

Kommentarer
Postat av: Mimmi

Valfrihet för moderaterna är att välja mellan saker som passar deras egna väljare. Större delen av deras väljare är rika och har råd med höga bensinpriser.. Och så kan de samtidigt låtsas att de gör en insats för miljön genom en sån höjning.

Postat av: Annica

Du har så himla rätt min kära vän. Vi skulle ju tillochmed få nån procent av komunen här för att kunna köpa miljöbil, men en tankstation till vår billiga miljöbil hade de inte en tanke på vad jag vet. Stackars oss på landet som inte kan ta bussen.. Nu när Elise är här och ville gå på Liseberg, och inte har busskort så kommer resan vara dyrare än själva Liseberg vare sig vi tar bilen eller bussen.



Det är lite jobbigt tycker jag.

2008-06-23 @ 18:36:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback