Kvinnor kommer aldrig få lika mycket lön som män

Idag när jag åkte till skolan såg jag en reklampelare. Jag såg inte riktigt vad de gjorde reklam för men bilden föreställde en snygg kille med ett svart linne, samt en tjej med bar överkropp som klängde på killen. Hon tittade in i kameran, killen gjorde det inte.

Sådant här är det ingen som bryr sig om, att tjejer gör sig sexiga på bild och killar bara är allmänt coola. Att tjejer visar sig hjälplösa och killar självständiga. Att sexistisk reklam visas på TV och så vidare. Det enda ur genussynpunkt som folk bryr sig om är att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete.

Vad ingen förstår är att vi kommer aldrig få lika lön för lika arbete om man inte gör något åt dessa reklambilder eller den status som kvinnor i vårt samhälle har. Ingen kommer anlita en kvinnlig chef om bilden av kvinnor idag är sexig och hjälplös. Ingen tar kvinnor på allvar. Kvinnor äger 1 % av världens egendom, de utför 65 % av världens arbete och tjänar 10 % av världens inkomster. Om man ska kunna ändra på detta måste man först se till så ingen ser tjejer som objekt. Det gör man idag. Porrfilmer till exempel. Porrfilmer är alltid gjorda ur killens perspektiv. Tjejen ses bara som ett objekt, en sak som man bara ska leka med ibland och sedan ska den ställas på hyllan och se fin ut.

I Kina lindade man flickornas fötter ända fram till 1900-talet. Man band alla tår utom stortån under fotsulan så de bara kunde trippa fram. Detta började man med när flickorna var i 5-års åldern. TIll slut såg fötterna ut som på bilden här. Detta gjorde ju att kvinnorna inte kunde gå så långt ifrån hemmet, och det var bra tyckte man. Anledningen till att man gjorde detta var att männen tyckte att det var sexigt och upphetsande. Kvinnor som inte hade lindade fötter ansågs som ful och hade svårt att bli gift.

Indirekt ser samhället fortfarande ut så här. Tjejer är en prydnadssak som ska stå och se vacker ut i vetrinskåpet (läs: sängen). Då måste man väl förstå att kvinnor inte baar kan få högde lön på ett kick. Det krävs mycket mer, och det börjar redan på dagis. Nu finns det genuspedagoger i de flesta kommuner så de flickor som föds efter 2005 kanske får lika lön som män. Men de som är äldre kan glömma det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback