Gymnasieförslag

Ingen har väl missat Regeringens nya gymnasieförslag? Förslaget, som kommer att läggas fram i en proposition med namnet "Framtidsskolan", innebär bl.a. att alla specialutformade program försvinner, att ca 8000 lokala kurser avskaffas och att det individuella valet sänks från 300 poäng till 200 poäng.
moderaterna
Medieprogrammet kommer att försvinna och ersättas med Samhällsprogrammet med inriktning mot media. Det estetiska programmet kommer också försvinna och kommer vara en valbar inriktning på det Humanistiska programet.  Lärlingsutbildningar kommer införas. Så här såg gymnasieskolan ut när vår käre utbildningsminister Jan Björklund var ung (betygsskalan A-F är ju inte heller modern direkt)

Jag tycker det nya förslaget är uruselt. Det känns som om de vill skapa jätteteoretiska linjer (där de som "kommer att bli något" ska gå" samt lärlingsutbildningar som kommer skapa en ny arbetarklass. Medieprogrammet och Estetiska programmet, som är bra alternativ till samhällsprogramet, tas bort för att de som går där kommer varken att tillhöra arbetarklassen men inte heller den lite "finare" klassen. Det är så många som är skoltrötta när de börjar gymnasiet och därför tycker jag att det är bra att det finns alternativ till samhälls- och naturprogrammen där man ändå får hyfsat bra kompetens för högskolan. Det känns som om detta förslaget kommer öka samhällsklasserna ännu mer och skapa en ny arbetarklass lik den som fanns i mitten på 1900-talet.

Regeringen har ju även rört om i Vuxenskolan (komvux) där man, om man är född 1991 eller senare inte får läsa upp sina betyg. Det ska även bli svårare att läsa betyg som man inte har. Detta innebär att det blir svårare för de som går lärlingsutbildningarna att få högskolekompetens om de plötsligt ändrar sig och vill vidareutbilda sig. Regeringen fäller krokben för så många och det gör mig förbannad.

Kommer vi om 50 år ha en välutbildad överklass, en underklass, en arbetarklass samt en övre medelklass? Jo jag är rädd för det. Däremot kommer det vara ett låååångt steg mellan arbetarklassen och den övre medelklassen, och det har vi Moderaternas politik att skylla på. De vill få in de bästa, smartaste på de teoretiska linjerna, de som ska bli "nått". Resten vill de egentligen ska bli städhjälp hos överklassen. Men de kan de ju inte skriva i sitt partiprogram, men vem kan inte läsa mellan raderna?


Bild: Dagens Nyheter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback