Vad spelar bibeln för roll i vårt sekulariserade samhälle?

Sverige är ett sekulariserat land och allt fler går ur Svenska kyrkan. Religion verkar inte spela så stor roll i samhället längre jämfört med för några hundra år sedan. Folk i allmänhet förlitar sig på vetenskapen och tar avstånd från Bibeln och kristendomen. Man tycker inte att religion och politik ska höra ihop. Men hur ser samhället egentligen ut idag?

Mitternacht skriver i artikeln Bibelvetenskap i ett sekulariserat och mångreligiöst samhälle att Bibelns budskap finns överallt i samhället och att, framförallt de tio budorden, ligger till grund för hela vår lagstiftning och vårt rättssystem. Det som samhället anser är rätt och fel är oftast hämtat från Bibeln. Bibeln förespråkar kärlek till medmänniskan och solidaritet med de svaga, men innehåller också grymheter, våld och förtryck. Mitternacht menar också att ”Även i Sverige är tiden sedan länge förbi då Bibeln åberopades som norm för samhällsordning och värderingar.” Jag håller inte med om detta. Guds lag åberopas även när det gäller normer och värderingar. Ett exempel är sexualiteten med förbud mot otrohet, homofobi och tanken på att män bestämmer över kvinnor. Det finns inget stöd för detta i svensk lagstiftning, utan när det gäller sexualitet så väger Bibelns ord fortfarande tungt. Det är svårt att arbeta för en friare syn på sexualitet när Bibeln har så stort inflytande i samhället.

Inom kulturen har Bibeln ett stort inflytande. Det skrivs böcker, filmer och teaterpjäser med religiösa inslag. En del utspelas i dåtid, då kyrkan hade enorm makt, till exempel filmerna om Arn. Ett modernt exempel är författaren J.K. Rowlings populära böcker om den fiktiva figuren Harry Potter. Även om många fundamentalister tar avstånd från dessa böcker bygger de på religiösa händelser, bland annat Jesu uppståndelse och kampen mot djävulen. För att förstå kulturen behöver man känna till Bibelns berättelser. 


I Bibeln finns också många begrepp och uttryckssätt som vi använder i vårt dagliga språk. Utifrån språket skapar vi vår identitet och självförståelse. För att förstå oss själva är det viktigt att känna till bakgrunden till begreppen. Exempel på begrepp och ord som kommer från Bibeln är syndare, apostlahästar, se genom fingrarna, kreti och pleti och uttrycket den som gräven en grop åt andra faller själv däri.


När det gäller normer och värderingar i samhället, inte minst när det gäller kvinnors rättigheter, finns det goda argument för att Bibeln borde ha ett mindre inflytande. Före år 1734 byggde Sveriges lagar på Guds ord, och när vår nya lagstiftning kom till var det fortfarande Bibeln som låg till grund för den. Det gör att det blir svårare att ändra på de normer som finns idag.


Men för att kunna kritisera religionen måste man ha kunskap om Bibeln. Det är också viktigt att förstå andra människor och deras tro. Det är precis som Mitternacht skriver: ”Vi behöver känna till den för att förstå oss själva, men vi behöver också ha en kritisk distans till den för att skydda oss själva och vara mogna samhällsmedborgare.”


Kommentarer
Postat av: Cecilia

Heja dej!

2010-02-09 @ 23:54:31
Postat av: Lisa

Tänker på dig! Saknar dig! =)

Postat av: Linn-lay

heter du linn? va fint namn då XD

2010-04-26 @ 19:56:48
URL: http://linnlay.blogg.se/
Postat av: Jenny

Svar:

att allt var så damp!!

och Katarina blev ju typ galen,

och Hamza var tvungen att plocka skräp efter hästen xd

haha!

damp =D

2010-05-05 @ 22:59:02
URL: http://jjennyaanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback